Tags

, ,

photo_2016-02-02_17-48-51

Benda yang seorang al akh jangan buat untuk menjaga reputasi sebagai seorang daie dan supaya tsiqah atau kepercayaan mad’u atau orang sekeliling tidak luntur terhadap diri kita.

1. Makan bersama berlainan jantina.

Al akh perlu berasa malu untuk makan bersama dengan berlainan jantina walau apapun dia baik classmate, groupmate, labmate di mana-mana keadaan, di mana-mana function sekalipun.

Tidakkah kita malu, menjadi seorang daie, memimpin agensi, membawa usrah, namun masih berasa senang dan tidak gelisah apabila keluar bersama, makan bersama, outing bersama orang berlainan jantina. Namun di sini tidak bermaksud jumud. Ada keadaan atau function di mana ini adalah di luar kawalan dan ada kepentingan dharuri yang perlu diperolehi.

Saya pernah diajak belanja makan oleh supervisor bersama semua rakan postgrad makmal (semuanya perempuan). Ketika di kedai makan saya minta izin utk duduk di meja sebelah, jarak 1 kerusi dgn mereka. Saya juga pernah satu meja makan dengan panelis forum perempuan, dengan VVIP perempuan. Namun di sana tidak ada halangan utk berbincang mengenai hal-hal pengajian dan di luar pengajian (yg mana patut).
Saya pernah diajak beberapa kali untuk keluar lunch oleh rakan postgrad tetapi menolak kerana tiada urusan yg penting dan khuatir meletakkan diri dalam fitnah kerana di sana ada berlaku ikhtilat.

2. Bergambar bersama perempuan

Al akh yang sensitif jiwanya takkan mudah utk bergambar dengan perempuan kerana takut sekali ianya mendatangkan fitnah. Apatah lagi tag menge-tag di media sosial.

Selfie ketika buat kerja lab, selfie study group, selfie riadah, selfie reunion dan sebagainya, ini mendatangkan fitnah, apatah lagi kita sbgi pimpinan yg sepatutnya menunjukkan qudwah kpd sekeliling.

Namun di sana ada pengecualian utk bergambar bersama atas sebab-sebab yg relevan dan tidak mendatangkan fitnah seperti sesi pergambaran kelas, sesi-sesi formal seperti mesyuarat, kunjungan hormat, gambar bersaam examiner dan pensyarah selepas satu sesi formal dan yg berseuaian.

3. Berbual kosong atau tanpa urusan penting.

Seorang al akh tidak mudah sekali utk memulakan perbualan dengan seorang perempuan kecuali atas urusan penting seperti pelajaran dan urusan-urusan formal dan professional yang lain.

Di dalam makmal penyelidikan saya ada 14 orang pelajar termasuk pelajar FYP dan postgrad. Namun dalam 14 orang itu hanya 2 orang lelaki, saya dan seorang lagi pelajar FYP. Dalam situasi begitu pun sekali kita tak mudah-mudah utk sembang kosong melainkan atas urusan pelajaran.

Prinsip ini menbuahkan rasa hormat dan segan orang terhadap kita, tidak pernah lagi saya sepanjang berada dalam makmal ditegur mesra oleh pelajar FYP mahupun postgrad kecuali ada yg nak bertanya soalan, berbincang pasal kajian, minta diajarkan dan ketika mereka memerlukan pertolongan. Namun apabila di sana memerlukan saya untuk mengajar dan memberi pertolongan saya tidak pernah membataskan diri untuk memberi komitmen 100% terhadap proses pengajaran

Kesimpulannya.

Kita hidup dalam generasi yang biasa dengan benda salah, dan janggal dengan benda yang betul di sisi syarak. Jadi di sini memerlukan kita utk betulkan benda yg salah yang biasa kita buat, dan biasakan benda-benda yang betul.

Tarbiah mengubah persepsi kita dan tingkah laku kita dalan perhubungan sosial bercirikan islam. Untuk merealisasikan ini memerlukan mujahadah dan keyakinan yang tinggi kepada garis panduan dari Allah SWT.

Advertisements